2010-06-11 13:45:57• hírek • Szatmár.ro

Vasárnap: Jézus Szíve Búcsú

Június 13-án, vasárnap kerül sor Szatmárnémetiben a Jézus Szíve Búcsúra.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye egyik legfontosabb hagyományaként, idén is nagy érdeklődés kíséri a Jézus Szíve Búcsúra való készülődést. A hívek a búcsúra az egész egyházmegyéből egybegyűlnek, hogy Jézus Szentséges Szíve előtt hódoljanak, szívüket, lelkületüket, elődeikhez hasonlóan az egyházmegye alapszimbólumához közelítsék. A Szatmári Egyházmegyét ugyanis 111 éve ajánlották fel XIII. Leó pápa előírása alapján Jézus Szívének. 1899-ben, a Kálvária templomban tette ezt meg Meszlényi Gyula püspök. Az egyházmegye címerébe a központi helyre került Jézus Szíve, a Kálvária templom pedig búcsúját tartja az ünnepen.

A Jézus Szíve Búcsúra minden évben a Jézsu Szíve ünnepét követő vasárnapon kerül sor. Előtte a hagyományoknak megfelelően kilencedet tartanak, így idén is a búcsú előtt, kilenc napon keresztül, minden délután más-más felajánlással celebrálnak a Kálvária templomban szentmiséket: 18:00 órától magyar nyelven, 19:30 perctől pedig román nyelven. Ez alkalommal a békéért és Istennel való kiengesztelődésért; a jótevőkért; a fiatalokért; az idősekért, betegekért és szenvedőkért; a tisztítótűzben szenvedő lelkekért; az Egyház megújulásáért; a papi és szerzetesi hivatásokért; a papok megszentelődéséért és a családok megszentelődéséért imádkoznak a hívek. A kilenced lelki felkészülés a búcsúra, idő az elmélkedésre, a közeledésre Jézus Szentséges Szívéhez.


Jézus Szíve Búcsú 2009-ben
Jézus Szíve Búcsú 2009-ben


A búcsú programját tekintve, idén mindhárom vasárnapi szentmisét S.E.R. Msgr. Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári főegyházmegye érseke celebrálja. Az első szentmisére reggel nyolc órától román nyelven kerül sor a Kálvária templomban, ugyanott 9 óra 30 perctől az érsek német nyelvű szentmisét celebrál, míg a búcsú főmiséjét 11:00 órától a Székesegyház előtti téren tartják, a végén körmenettel Szatmárnémeti főterén.

A Jézus Szíve Búcsú  alkalmából a Meszlényi Gyula Egyházművészeti Gyűjtemény egész nap (9 órától 17 óráig) nyitva tart és fogadja a látogatókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: